banner

Επιζητώντας την επιείκεια των επόμενων γενεών

  • Κατηγορία Θέσεις

tonikidisΣυμπληρώθηκαν αυτές τις ημέρες τρία χρόνια από την προσφυγή της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και την πλήρη παράδοσή της στις επιταγές του Μνημονίου. Μια έγγραφη συμφωνία στην οποία προσχώρησε η πατρίδα μας άρον-άρον, χωρίς, όχι μόνο την όποια διαπραγμάτευση, αλλά ούτε την (ομολογημένη εξ άλλου) ανάγνωση των κειμένων όπου ετέθη η υπογραφή του κράτους μας.

Τρία χρόνια μετά, οι Έλληνες πολίτες ζουν χωρίς όραμα, ενώ καθημερινά μειώνεται η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Η Τρόικα συνεχίζει να πολιτεύεται με τρόπο που αγνοεί παντελώς ακόμη και την ίδια την ύπαρξη συντεταγμένης Πολιτείας με την οποία, κατά τα λοιπά, υπάρχει σχέση εταίρων. Η στάση και τακτική των δανειστών καθημερινά καταβαραθρώνει την οικονομική υπόσταση της χώρας και καταστρέφει συστηματικά τον κοινωνικό της ιστό. Και όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα, που στελέχη της Τρόικας αναγνωρίζουν κατά διαστήματα ότι η εφαρμοζόμενη συνταγή είναι εντελώς ακατάλληλη για την ανάταξη της χώρας.

Φαίνεται καθημερινά ότι η έξοδος από τη θανατηφόρα ύφεση όχι μόνο δεν πλησιάζει αλλά, απεναντίας απομακρύνεται εξαντλώντας παράλληλα κάθε περιθώριο αντοχής της ελληνικής κοινωνίας. Τα συνεχή Μνημόνια είναι πλέον αναντίρρητα αποτυχημένα, τόσο στο σχεδιασμό όσο και κατά την εφαρμογή τους, χωρίς ωστόσο οι εμπνευστές τους να υποστούν καμμιά συνέπεια της ολέθριας αστοχίας τους.

Από την άλλη πλευρά, οι ελληνικές κυβερνήσεις το μόνο στο οποίο είναι συνεπείς είναι η κατά γράμμα εφαρμογή των επιταγών του Μνημονίου. Παρακολουθούν αποσβωλομένες την εξανέμιση όλων όσα αποκτήθηκαν με κόπους και θυσίες δεκαετιών. Όλα θυσιάζονται και ρίπτονται στην αδηφάγο χοάνη των ανεξέλεγκτων πλέον Αγορών. Τα πάντα αντιμετωπίζονται ως ψυχροί αριθμοί, και όχι ως ανθρώπινες υποστάσεις. Οι επιταγές του Μνημονίου και οι Αγορές επιτίθενται και στα τελευταία υγιή κύτταρα της ελληνικής οικονομίας.

Αντι να αντιμετωπισθούν οι χρόνιες αδυναμίες του Δημόσιου Τομέα, έχουν υποστεί επίθεση όλα τα δραστήρια και υγιή οικονομικά κύτταρα του ιδιωτικού τομέα.

Ενας θανατηφόρος συνδυασμός υπερφορολόγησης, μείωσης μισθών και συντάξεων έχει οδηγήσει σε χιλιάδες λουκέτα και απολύσεις και τέλος νέκρωσης της αγοράς.

Για την ανάσχεση αυτού του καταστροφικού κλίματος, οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες όλοι μαζί. Σε τέτοιες προσπάθειες δεν περισσεύει κανείς. Μόνο με την επαναδραστηριοποίηση όλων με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, κοστολόγηση των δράσεων, έρευνα αγορών, θα κρατήσουμε την Ελλάδα ζωντανή.

Η βελτίωση της καθημερινής προσπάθειας των πολιτών και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, είναι υπόθεση που αφορά πλέον αποκλειστικά τους ίδιους τους πολίτες και φυσικά, τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Είναι η ώρα να μεγαλουργήσει η ψυχή του Ελληνα, η δύναμη της προσωπικότητάς του, η φαντασία για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, ώστε οι πολλές δράσεις, μικρού μεγέθους σε τοπικό επίπεδο, να συμβάνουν ως εφαλτήριο για το μεγάλο άλμα της τοπικής ανάπτυξης.

Ολοι οι πολίτες αυτής της Πατρίδας έχουμε χρέος να αναλάβουμε ρόλο ευθύνης. Χωρίς μεμψιμοιρίες και μικρότητες, αλλά με γεναιοψυχία και διάθεση προσφοράς, να αποδοθούμε σ’ έναν ανυποχώρητο αγώνα, θυσιάζοντας την επίπλαστη, μέχρι τώρα, καλοπέρασή μας, το ατομικό συμφέρον έναντι του συλλογικού και να εμπεδώσουμε ότι δεν έχουμε περιθώρια για άλλου είδους σκέψεις.

Μόνο έτσι, ίσως, καταφέρουμε να καλύψουμε λίγο από χαμένο έδαφος που θα παραδόσουμε στις επόμενες γενιές. Ετσι ίσως φανούν περισσότερο επιεικείς απέναντί μας.

*Πρόεδρος Επιμελητηρίου Κιλκίς

Σχετικά γεγονότα
Καμία εκδήλωση