banner

Συνέντευξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Παύλου Τονικίδη για την 82 ΔΕΘ

  • Κατηγορία Θέσεις

Παύλος Τονικίδης: Χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που θα δει με προσοχή και σεβασμό την επιχειρηματικότητα και θα τη στηρίξει
Το επιμελητήριο του Κιλκίς, όπως σχεδόν όλα τα επιμελητήρια, έχει στόχο να στηρίζει, με τις δράσεις του, τις επιχειρήσεις του νομού. Είναι συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας και των μελών του και έχει σκοπό την προώθηση της αναπτυξιακής δραστηριότητας στο Κιλκίς, καθώς και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου και των υπηρεσιών στα πλαίσια των συμφερόντων της Εθνικής Οικονομίας.
Στηρίζει ενεργά τα μέλη του με καθημερινή ενημέρωση, προσφέρει δωρεάν επιχειρηματικές συμβουλές και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, με σκοπό να ενισχύσει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων του νομού, αλλά και να για να συνδράμει στην τόνωση της εσωτερικής αγοράς.
Είναι σημαντικό σήμερα για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για τις μικρές, να έχουν το σύμβουλο τους. Εμείς αυτό το κατανοούμε και ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα τα μέλη μας. Επίσης τα παροτρύνουμε να επικοινωνούν μαζί μας όταν αντιμετωπίζουν οποιοδήποτε πρόβλημα, διότι ακόμα και εάν δεν μπορέσουμε να το λύσουμε, θα συντελέσουμε, ουσιαστικά, στην άμβλυνση του.
Αυτά μας είπε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης και συνέχισε:
Το Επιμελητήριο μας πραγματοποίησε και παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη για τον τομέα των καυσίμων, με σκοπό να υποστηρίξει τους επαγγελματίες του κλάδου στο νομό μας, αλλά και την Εθνική οικονομία.
Όλοι γνωρίζουμε πως στη χώρα μας τα καύσιμα επιβαρύνονται με έναν ειδικό υψηλό φόρο. Αυτός λόγω της γειτνίασης του Κιλκίς με τα Σκόπια, οδηγεί τους κατοίκους μας στη γειτονική χώρα όπου γεμίζουν τα αυτοκίνητα τους με φθηνότερα καύσιμα.
Οι εταιρείες καυσίμων του τόπου μας πλήττονται σοβαρά και πραγματικά αξιοζήλευτες, με μεγάλες επενδύσεις, επιχειρήσεις, κλείνουν ή βρίσκονται στα πρόθυρα της πτώχευσης.
Από τις 170 επιχειρήσεις πώλησης καυσίμων του νομού μας, οι 100 περίπου έχουν κλείσει και πολλές από τις εναπομείνασες αντιμετωπίζουν το βραχνά της πτώχευσης και δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν ευαισθητοποιήθηκε καμία μα καμία Κυβέρνηση.
Αντιλαμβάνεσθε ότι δεν έχουν χάσει τη δουλειά τους μόνο οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων που απασχολούνταν σε αυτές.
Θέλω να επισημάνω επίσης ότι η μείωση του ποσοστού του ειδικού φόρου δεν θα μειώσει τα δημόσια έσοδα, αφού σύμφωνα με τη μελέτη, αυτά τελικά θα αυξηθούν, ως συνέπεια του επιπλέον τζίρου που θα πραγματοποιήσουν οι επιχειρήσεις καυσίμων του Κιλκίς.
Συνεπώς και το Κράτος θα αυξήσει τα έσοδα του και οι επιχειρηματίες του κλάδου στο νομό θα διατηρήσουν τις επιχειρήσεις τους, αρκετοί μάλιστα θα επαναδραστηριοποιηθούν, αφού οι εγκαταστάσεις τους ακόμη υφίστανται και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Μας αναφέρατε ότι καμιά Κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν κατανόησε αυτή την εναλλακτική πρόταση σας. Πως νιώθετε που ενώ καταβάλετε τόσο σοβαρές προσπάθειες, ως θεσμός, το Κράτος δεν σας ακούει τελικά και δεν εφαρμόζει τις συμβουλές σας;
Να πω, ως Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ότι αγανακτώ και εκνευρίζομαι... μπορεί και να αγανακτώ και να εκνευρίζομαι, αλλά δεν βγαίνει τίποτα με αυτό. Κρατώ όπως και άλλοι συνάδελφοι μου την ψυχραιμία μου και συνεχίζω τον αγώνα.
Ο Επιμελητηριακός Θεσμός, παρά το γεγονός ότι δεν εισακούεται τις περισσότερες φορές, έχει πετύχει σημαντικές θετικές αλλαγές, προς χάριν των μελών του. Μπορώ να αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις: Από τη δημιουργία του ΓΕΜΗ, τη συμβολή μας στη μάχη κατά των υπέρογκων αμοιβών της ΑΕΠΙ, την καθιέρωση του εξωδικαστικού μηχανισμού-διακανονισμού και κουρέματος οφειλών έως και την εξυπηρέτηση της καθημερινότητας του επιχειρηματία, αλλά και την δυνατότητα που του δίνεται να λαμβάνει δωρεάν συμβουλές για τις επενδυτικές του πρωτοβουλίες, μέσα από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ κλπ.
Θεωρώ, πάντως, αδιανόητο από τη μια και αντιπαραγωγικό από την άλλη, η Ελληνική Κυβέρνηση και η σημερινή και οι προηγούμενες, να έχουν έναν τόσο σημαντικό σύμμαχο και Θεσμικά κατοχυρωμένο σύμβουλο για την Ανάπτυξη της χώρας και να τον αγνοούν.
Δυστυχώς οι Κυβερνήσεις μας λαμβάνουν υπόψη, όταν μας ακούν, πολύ αργά ή λίγο πριν την οριστική καταστροφή. Αλλά και τότε, πολλές φορές, ο Επιμελητηριακός Θεσμός βάζει πλάτη, σε κάθε θετική αλλαγή υπέρ των μελών του, επιχειρηματιών.
Γιατί πιστεύεται ότι οι φορείς πολιτικής εξουσίας τις περισσότερες φορές προσπαθούν να αποφύγουν και όχι να εφαρμόσουν τις προτάσεις σας;
Εμείς ζώντας στην τοπική κοινωνία, βιώνουμε τα προβλήματα της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών και γι’ αυτά αγωνιζόμαστε. Υπάρχουν όμως επιχειρηματικές μειοψηφίες, δυστυχώς ισχυρές «πολιτικά», με αλλότρια συμφέροντα που πιέζουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις.
Οι Κυβερνήσεις, βέβαια, θα έπρεπε να είχαν ως στόχο το συμφέρον της πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού και της πλειοψηφίας των επιχειρηματιών. Δυστυχώς, όμως, αν και όλοι ευαγγελίζονται ότι η σπονδυλική στήλη της οικονομίας είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό μένει μόνο στα λόγια και τελικά στην πράξη δεν γίνεται τίποτα.
Επιτέλους χρειαζόμαστε μια Κυβέρνηση που θα δει με προσοχή και σεβασμό την επιχειρηματικότητα και θα τη στηρίξει.
Μπορείτε να μας αναφέρεται κάποιους σημαντικούς μελλοντικούς στόχους του Επιμελητηρίου σας;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο, με στόχο να περιορισθούν οι μεσάζοντες που χρόνια τώρα απομυζούν τον ιδρώτα του παραγωγού ο οποίος δεν μπορεί εύκολα να διαθέσει τα προϊόντα του στην αγορά.
Το Ηλεκτρονικό Δημοπρατήριο είναι ένα Παγκόσμιο εργαλείο, αφού έχει τη δυνατότητα ο κάθε παραγωγός ή επιχειρηματίας να πουλήσει μέσω αυτού τα προϊόντα του και ο οποιοσδήποτε σε όλο τον κόσμο να τα αγοράσει.
Επίσης προγραμματίζουμε συναντήσεις με τους Πρυτάνεις της Θεσσαλονίκης, με σκοπό τη δημιουργία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στο Κιλκίς.
Το ΑΠΘ έχει τεράστιες ιδιόκτητες εκτάσεις στο Κιλκίς και πραγματικά μπορεί να τις αξιοποιήσει και να αποσυμφορηθεί, γιατί πνίγεται στη Θεσσαλονίκη. Αντιλαμβάνεσθε φυσικά ότι αν λείψουν από τη Θεσσαλονίκη 2000-3000 φοιτητές και το ΑΠΘ θα ανασάνει και κανένα πρόβλημα δεν θα δημιουργηθεί στην οικονομία της πόλης. Για την Κιλκισιώτικη οικονομία, όμως, ο παραπάνω αριθμός φοιτητών θα είναι μεγάλη ευλογία.
Έτσι κι αλλιώς η Θεσσαλονίκη στηρίζεται οικονομικά από το Κιλκίς. Οι φορείς της πόλης έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν το Κιλκίς.
Πόσο σημαντικός είναι ο Θεσμός της ΔΕΘ;
Η διεθνής έκθεση Θεσσαλονίκης είναι, πραγματικά, ένα πολύ μεγάλο πολιτικό και οικονομικό γεγονός που τα τελευταία χρόνια αναζωπυρώθηκε και στηρίζει όχι μόνο την οικονομία της Βόρειας Ελλάδος, αλλά και όλης της χώρας.
Με αφορμή, όμως, την επίσκεψη του Πρωθυπουργού αλλά και όλων των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ, θέλω να αναδείξω ένα θέμα ιδιαίτερα σημαντικό για τη Βόρεια Ελλάδα, το νομό Θεσσαλονίκης και φυσικά για το νομό μου.
Η οικονομία μιας χώρας ή ενός τόπου εξαρτάται άμεσα από τις υποδομές. Προτείνω λοιπόν η επέκταση του μετρό που σχεδιάζεται να γίνει μέχρι και τη Σταυρούπολη, να μη σταματήσει εκεί, αλλά να φθάσει μέχρι το Δερβένι. Εκεί υπάρχει φθηνή γη που μπορεί να αξιοποιηθεί. Να γίνουν πάρκινγκ, εμπορικά κέντρα και άλλες υποδομές, με στόχο όσοι επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη να σταθμεύουν αρχικά εκεί και μετά να επισκέπτονται εύκολα και αβίαστα, χωρίς άγχος, τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύω ότι θα είναι ένα έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη αλλά και για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, αφού θα προσφέρει οικονομικές και περιβαλλοντικές ωφέλειες.

Σχετικά γεγονότα
Καμία εκδήλωση
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εισαγόμενοι Επαίτες